Aktivnosti Franjine ekonomije za snažnije zajedništvo

Da je zajedništvo temelj Franjine ekonomije to već dobro znamo. No, znanje treba potkrijepiti aktivnostima! Franjina ekonomija kroz razne susrete teži upoznavanju zajednica s pokretom. Trenutno, zbog dobro nam poznate situacije, najviše može djelovati virtualno no, iznimka koja nas je jako obradovala je da su prošli mjesec naše članice imale priliku voditi susret uživo u Frami Gospe od Zdravlja Split. U sljedećih nekoliko rečenica voditeljice susreta prenose svoje iskustvo: >> "Ekonomija da, ali i puno ljubavi." To je ono što se moglo vidjeti i čuti na susretu Frame Gospe od Zdravlja u Splitu. Sve u znaku da do srca naših Framaša zaživi međunarodni pokret Franjine ekonomije. "Kakva je to ekonomija koja odgovara svima?" i ostala slična pitanja brujali su framaškom  dvoranom.

Nakon upoznavanja sa samom srži i početkom pokreta uslijedio je rad po grupama. Naime grupe smo podijelili u prosječno Hrvatsko kućanstvo te im dali zadatak. Trebali su racionalno raspolagati sa prosječnom Hrvatskom plaćom za 2020.g. uz troškove kućanstva te  potrošačke košarice.

Kako priznaju zadatak nije bio nimalo lagan, a složili su se da je stvarnost za pojedince još i teža. U svijetu nedostatka i empatije pojedinac je osuđen sam  boriti se sa današnjicom. Upravo ovaj zaključak je bio vodilja daljnjeg rada po grupama. Novi zadatak  gdje su napravili malu analizu problema u našoj blizini. Traženje problema je bio pre lak zadatak i brzo su skočili u traženju rješenja. Empatija, besplatnost, milosrđe su rješenja koji idu zajedno sa darom i kreposti-ljubavi. <<






Priliku za predstaviti pokret Franjina ekonomija imali smo i na međunarodnoj konferenciji "Utjecaj i prilagođavanje klimatskim promjenama u BiH" te na Hrvatskom katoličkom sveučilištu gdje smo sudjelovali na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji „Laudato si’ – prema klimatskoj i društvenoj pravdi“.

Zahvaljujući velikodušnom i neiscrpnom zauzimaju članova Franjine ekonomije plodovi ovih susreta očituju se u sve većem broju zainteresiranih mladih za ovaj pokret te neizmjernoj podršci profesora,
poduzetnika i svih onih koji prepoznaju Franjinu ekonomiju kao priliku za ''davanje duše ekonomiji''.

Ako prepoznajete Franjinu ekonomiju kao pokret koji bi u vašoj lokalnoj, radnoj, studentskoj, crkvenoj ili nekoj drugoj zajednici omogućio veću informiranost, edukaciju, rast u zajedništvu i bolje umrežavanje javite nam se za organiziranje susreta da zajedno stvaramo prilike za bolje društvo, bolju ekonomiju.

Miri i dobro!